Öğretmek teknik bir meseleden ziyade bir mayalandırma sürecidir. Öğretmen öğrenciye teknik öğretmez, teknikleri kullanarak öğrenciyi belli bir anlayışa, belli bir var oluş haline, bilgeliğe mayalandırır. Nasıl ki uygun ısı sütü mayalanmak için hazır hale getiriyorsa, uygun teknik de öğrencinin zihnini ve bilincini mayalanmak için hazır hale getirir. Süt iyiyse maya etkili olacaktır, süt iyi değilse maya etkili olmayacaktır. Teknik önemlidir şüphesiz ancak sadece bir hazırlayıcı olarak önemlidir. Bu sebeple teknik öğrenmeyi bilgeliğe ulaşmak zannetmek büyük bir yanılgıdır. Tekniğe kapılıp giden öğrenci ne yazık ki yanlış tarafa bakmaktadır. Gerçek öğrenme, bir bilincin diğer bilinci mayalandırması ile mümkündür. Bu sebeple öğrenmek için mayalanmaya hazır hale gelmek gerekir.

Zihnin doğru şekilde mayalanmaya hazır hale getiren etkenler öncelik ve sonralık sırasına göre şöyledir: cömertlik, erdem, doğru anlayış, meditasyon ve bilgelik. Zihin düzenli olarak bunlarla temas ettiğinde artık mayalanmaya hazır hale gelmiştir. Mayalanmaya hazır hale gelmiş bir zihin artık kötü mayadan etkilenmez. Budha bu durumu şöyle anlatır:

“Eğer, insanın elinde kesik varsa, elini zehir dolu bir kaba soktuğunda zehirlenecektir. Eğer insanın elinde kesik yoksa elini zehir dolu bir kaba soksa da zehirlenmeyecektir.”

Aynı şekilde eğer zihin, uygun bir şekilde arındıysa, artık kusurlu zihin hallerinden etkilenmeyecek ve yalnızca mükemmel zihin hallerinden etkilenecek ve bunlarla mayalanır hale gelecektir. İşte bu öğrenmedir.

Cem Şen

1968 yılında doğdu. 1981 yılında savaş sanatları eğitimi almaya başladı. 1987 yılında Zen Budizm’in Türkiye’deki temsilcisi olan İlhan Güngören ile tanıştı ve 1987-1990 yılları arasında Güngören’in asistanlığını yaptı. Bir yandan Güngören’i Zen çalışmalarında ve Tai Chi Ch’uan derslerinde destekleyen Cem Şen aynı zamanda Namık Ekin, Mustafa Aygün gibi eğitmenlerle savaş sanatları eğitimini sürdürdü. 1990 yılında ilk çeviri eseri yayınlandı. Aynı yıl çalışmalarını tümüyle Taocu çalışmalara yönlendirdi. Sırasıyla Mantak Chia, Master Wang, Master Wu, Eric Steven Yudelove gibi ustalardan eğitim alan Cem Şen aynı zamanda bu ustalardan farklı Taocu sistemleri öğretme yetkisi de aldı. Halen ustalar ile çalışmalarını ve dünyanın farklı yerlerinde bulunan yaşayan büyük bilgelerle iletişimini ve arayışlarını sürdürmektedir. 1991 yılında Dharma Yayınları’nı ve ardından 2003 yılında bu yayınevinden ayrılarak Klan Yayınları’nı kurmuş olan Cem Şen’in içlerinde “Enerjinin Dansı: T’ai Chi Ch’uan” ve “Dolmuşa Binme ve Dolmuştan İnme Sanatında Zen” adlı kitaplarının da bulunduğu 8 kitabı ve yaklaşık 40’a yakın çeviri eseri bulunmaktadır.