Roma’nın Karması Amor ile Çözülür mü?
Antik şehirleri gezerken antik tiyatrolara rastlamışsınızdır. Çok etkileyici görünürler. İki çeşit antik tiyatro vardır: Helenistik tiyatrolar ve de Roma tiyatroları. Mesela Aspendos tam bir Roma tiyatrosudur, Pergamon ise Helenistik bir tiyatrodur. Günümüzde ziyaret ettiğimiz birçok tiyatro Helenistik temellerinin üzerine Roma’nın eklemeleriyle Roma tiyatrosuna dönüşmüştür. Şimdi…
23 Nisan Özel: Mustafa Kemal Atatürk’ün Çocuklar ile İlgili Söylediği Yol Gösteren Muhteşem Sözler
Asla şüphe yoktur ki… ”Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet’in gelecek evlâtları bizden daha çok rahata kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır.” Ey Türk istikbalinin evladı! ”Ey türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk istiklal ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil…
Tarih, Tekerrür ve Bugün
İktidar partisinin bazı yöneticilerine göre son 200 yılın hesaplaşmasındayız. Son yedi yılda, bu yaklaşım iyice ortaya çıktı, son iki yılda da açıkça telaffuz edilmeye başlandı. Türk siyasi tarihinde, aslında dünyada da pek olmadığı gibi, genel tezler pek değişmez. Tezlerin ifade biçimleri değişir, sözcüler değişir, ama…
“Mahatma” Gandi Üzerine
Mahatma Karamçand Gandi… Modern zamanların en meşhur pasif direnişçisi. Koskoca bir ülkenin, tüm farklılıklarına rağmen ortak noktada birleşip “babamız” diyebildiği tek insan. Kazandığı onca siyasi başarıya rağmen ne bir gün yalan söylemiş ne de birine bir fıske vurmuş bir adam. Son yüzyılda hakkında en çok…
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe Özel: Fotoğraflar ve Sözleri ile Atatürk’ün Çocuk Sevgisi
”Çocuklar, geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek, hepimizin insanlık görevidir.” ”Çocuk sevgisi, insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.” ”Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.” ”Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri, onlara bırakacağım ve gözüm arkada olmayacak.”…
17 Ağustos 1999: Gecikmiş Bir Kutlama
Bir türlü uykumun gelmemesini henüz saat farkına uyum sağlayamamış olmama bağlıyordum. Uzunca bir süredir Uzakdoğu’daydım ve döneli birkaç gün olmuştu. Ayrıca uyum sağlamam gereken başka şeyler de vardı: Bunlardan bir tanesi iki gün önce eşimin eve aldığı kedi yavrusu ve ikincisi ise artık askerlik görevimi…
Son Truvalılar’a Sonsuz Saygılarımızla…
Çanakkale’ye 2011 yazında gittim ilk kez. Oldum olası beni çok etkilemiştir bu savaş, hatta Kurtuluş Savaşı’ndan daha çok etkilediğini söyleyebilirim. Çocukken bile Resimli Bilgi Ansiklopedisi’nde Çanakkale Savaşları sayfasını açar uzun uzun bakardım. Ayrıca yine sevdiğim diğer bir hikaye de Truva Savaşıdır. İlyada’yı kaç kere okuduğumu…
Bin Tanrı Ülkesi Anadolu
Güneşle birlikte ışığın da yükseldiği; acısını bilgelikle, yüreğini aşkın her türlüsüyle harmanlamış vakur duruşlu Ana’nın topraklarında giydim beden elbisemi. Anadolu benim için bazen çocukluğumda dinlediğim ve ruhumu uzun süre acıma hissiyle esir eden, yarı insan, yarı yılan olan Şahmeran’ın hikâyesi; bazen de ılık, nemli bir…
21. Yüzyılın Bilgesi: Mustafa Kemal Atatürk
Çok kere düşünmüşümdür… Mustafa Kemal Atatürk geçmişte ve uzak gelecekte olan ve olabilecek onca şeyi nasıl gördü diye? Hem yaşadığı her anda hem de çok çok uzaktaki gelecekte her zaman ne yapacağını, niçin yapması gerektiğini, neler olabileceğini ve gerçekleşecek durumlarda nasıl ve ne şekilde davranılması…
Tarihte Hangi Dönemde Yaşamak İsterdiniz?
Mutlaka vardır. Herkesin vardır. Bir şekilde herkesin aklından geçmiştir. Biraz romantik ve biraz da heyecanlı bir meseledir. Hem de çok. Bunu ben de bir-iki kez düşündüm. İçinden çıkamadım. Çünkü bir döneme giderken, bu dönemden vazgeçmek gerekiyor. Meselâ Osmanlı zamanında Ege’de efe olmak güzel olabilir. Ama…
Tanrıça’nın Uyanışı
Görece hayli yakın zamanlara dek, insan uygarlığının erken evreleriyle ilgili anlayışımız, şehirleşmenin dördüncü binyıl sonlarındaki Sumer ve Mısır kent-devletleriyle başladığı görüşü üzerine kurulu, genel kabul gören bir modelle sınırlıydı. 1900’lerin başlarında birçok saygın bilim adamı, Eridu, Nippur ve Ur’un “kent” olarak adlandırılabilecek ilk insan yerleşimleri…
Göbeklitepe: Dünyanın İlk Tapınağı…
Bundan tam 17 yıl önce Alman arkeolog Klaus Schmidt Urfa’nın 15 km kuzeydoğusundaki Göbeklitepe’de kazılara başladı… Kazılar ilerledikçe Göbeklitepe’nin bütün dünya uygarlık tarihini ters yüz edecek bir sırrı içinde barındırdığı ortaya çıktı… Zira kazılar bundan tam 12 bin yıl önceye ait bir tapınağın izlerini birer…
2012: Son mu, Yoksa Değişim mi?
En son ne zaman başınızı yukarı kaldırıp, ufkun üzerinde kalan gökyüzü parçasını gözlerinizle taradığınızı ve parlak yıldızların yerlerini saptadığınızı hatırlıyor musunuz? Yaşadığınız kentin uzağında, bilmediğiniz bir yerlerde yolculuk ederken, temel yönleri belirlemek için yıldızların ya da gezegenlerin yardımına ihtiyaç duydunuz mu hiç? Gökyüzündeki gezegenleri, sabit…
Tarihe Damga Vuracak 21. İsim?
Medyada yer alan haberlerde okumuşsunuzdur; Avrupa Konseyi Parlamentosu’nun girişinde, tarihe damga vurmuş 20 ismin yer aldığı bir sergi açılmış. Sergi salonuna da oy sandıkları konulmuş. Bu 20 ismi görüp, sergi gezinizi tamamladıktan sonra da oyunuzu veriyormuşsunuz ki oy pusulasındaki soru da şuymuş: Size göre insanlık…
Hitler’in Şaşırtan Kökeni
Bu yazı daha ziyade bir paylaşım olacak. Bana göre çok önemli bilgilerin dünyanın tarihten günümüze ve hatta geleceğe neden niçin nasıl gittiğinin paylaşımı… Yukarıda başlığını alıntıladığım Cumhuriyet Gazetesi’nin 25.Ağustos.2010 tarihli nüshasının arka sayfasında yeralan habere göre; ‘DNA testleri, 2.Dünya Savaşı döneminde Yahudi Soykırımı’nın mimarı Alman…
Nazileri Unutmayalım!
Bazı şeyleri hep yıldönümlerinde hatırlıyor, sonra uzunca bir süreliğine unutup gidiyoruz.Tarih aslında hiçbir zaman tekerrür etmez, ama yaşananlar unutulursa birileri o benzer koşulları yeniden oluşturup size dayatıverir. Televizyonlarımızın tarih programlarına bakınız; sunulanların büyük çoğunluğu aslında tarih değil, ‘kronoloji’dir; akademisyenlerimiz de genellikle ‘tarihçi’ değil de sanki…
Freud: Dâhi mi, Şarlatan mı?
“İlk başta ilkel göçebe aşiretin başında, kıskanç bir baba bulunuyordu. Baba, gruptaki bütün dişileri kontrol edebilirdi ve cinsel olarak elinin altında tutardı. Oğullar büyüyünce, baba onları aşiretin dışına attı; çünkü babanın elinin altındaki kadınlara yaklaşmaya başlamışlardı. Sonra oğullar birleşti ve babalarını öldürdüler ve onu yediler….
Andre Agassi Efsanesi
90’lı yılların tenis yıldızlarını bir hatırlayın… O yıllarda tabii bir internet çılgınlığı yok, televizyon deseniz taş çatlasa birkaç kanaldan ibaret ve tenis sporunun da bugüne göre fazlasıyla rağbet gördüğü yıllar. Gerçi bu, bana öyle geliyor da olabilir zira futbol deyince ilk aklıma gelen isimlerin Prekazi,…
Bir ‘Saklı Tarih’ Hikayesi
Mısır Havayolları’nın sıkış tepiş 737’si Akdeniz’i geride bırakmış, Nil deltası üzerinde alçalmaya başlıyor yavaş yavaş. Sağımda, More Travel’ın sahiplerinden Günnur Ayar oturuyor; onun sağında, cam kenarında da, kuşbakışı İskenderiye’yi seyre dalmanın keyfiyle yüzünde güller açmakta olan DerKi editörü Hasan Çeliktaş (a.k.a “Sonsuz”). Kısa bir süre…
Kütüphane Yakanlar
“Bilinende sınır vardır, bilinmeyende sınır yoktur. İnsan aklı anlaşılmazlığın engin okyanusunda barınacak bir ada sağlar. Her kuşağa düşen iş, bu okyanustaki adaya biraz daha toprak katarak büyütmektir.” T. H. Huxley Tarih işaret parmaklarını ileri uzatıp birbirlerini gösteren ama hiçbir zaman sorumluluğu üstlenmeyen farklı kültürlerin, birbirlerinin…