Cildi güzelleştirme, yaşlanmayı geciktirme, temizleme, cildin gereksinimi olan nemi sağlama, selülitleri azaltma gibi bir takım faydaları olsa da,aslında birçok kişi kozmetik kullanımında sorun yaşamaktadır. Kimileri ürünün ilk kullanımında, kimileri de yıllarca kullandıktan sonra alerjik tepkiler gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Kozmetik ürünlerin içeriğinde 5000’den fazla kimyasal madde bulunur.
Kozmetiklere cildin verdiği tepkiler ikiye ayrılır:
1. Tahriş kaynaklı cilt sorunları
2. Alerjik tepkiler
Cildin kozmetiklere tepki vermesinin başlıca nedeni, içeriklerinde bulunan koruyucular, lanolin ve koku maddeleridir. Cilt bakım ürünlerinde yaklaşık 5000 farklı koku kullanılır. 20. yüzyıla kadar koku maddesi olarak doğrudan bitki ve hayvanlardan elde edilen doğal içerikler kullanılırken, daha sonra bunlar yerini daha ucuz ve yaygın olduğu için kimyasal bileşiklere bırakmıştır. Bu bileşikler kanser, sakat doğum, merkezi sinir sisteminde bozukluklar gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Koruyucular, cilt enfeksiyonuna neden olacak bakteri ve mantar üremesini, ürünlerin oksijen ve ışıktan zarar görmesini önleme amacıyla kullanılmaktadır. Sentetik koruyucuların kansere yol açma olasılığı birçok üründe oldukça yüksektir.
Günümüzde doğal içerikli, doğadan ve insan vücudundan yola çıkılarak geliştirilmiş kozmetik ürünler bulmak mümündür. Doğal içerikli ürünler bitki ve hayvanlardan elde edilen, ancak yine de sentetik olarak üretilen ürünlerdir. Buna karşın içeriği kimyasal maddelerle dolu kozmetiklere alternatif olan doğal ürünler bulmak mümkündür. Bu ürünler kimyasal maddeler içermemelerinin yanı sıra, ekolojik açıdan da doğaya dost ürünlerdir. Petrol türevi içermeyen bu ürünler suları kirletmez, böylece ekosistemlere zarar vermez. Doğal ürünlerin bir başka olumlu yanı, hayvanlar üzerinde denenmemeleridir.
Siz ne yapabilirsiniz?
· Kozmetik ürünlerin bulunduğu şişe, kutu vb. kapaklarını sıkıca kapatın.
· Güneş, kozmetiklerin içindeki koruyucuların bozulmasına sebep olur. Kozmetiklerinizi güneşte ve sıcak ortamlarda bırakmayın.
· Ürüne asla su eklemeyin. Su, bakterilerin üremesine sebep olur.
· Kokusu ya da rengi değişen ürünü atın.
· Ambalajı zarar görmüş ürünü satın almayın.
· Hayvanlar üzerinde test edilen ürünleri satın almayın.
· Geri dönüşümlü ambalajı olan ürünleri tercih edin.
· Ürünün etiketini, içindekiler bölümünü ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.
· CFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın. Ozon tabakasına zarar vermeyen ürünleri tercih edin.
· Makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanmayın. Mikrop bulaşabilir.
· Temizliğinden emin olmadığınız parfümerilerdeki deneme ürünlerini kullanmayın.
· Göz makyajı ürünlerinizi 3-4 ayda bir değiştirin.
· Araba kulanırken asla göz makyajı yapmaya çalışmayın.
· Enfeksiyon durumunda, durumu farkettiğiniz anda ürünü kullanmayı bırakın. O ürünü bir daha kullanmayın, atın.
· Ürünü kullanmayı bıraktıktan sonra, ciltte oluşan sorunlar devam ederse, bir cilt doktoruna gidin.
· “Dermatolojik olarak test edilmiştir”, hipoalerjenik”, “doğal ürünler içerir” gibi yazılara dikkat edin ve doğal kozmetik üretiminde kullanılan hammadelerin isimlerinin, kaynağının ve kalitesinin standart biçinde ürün üzerinde olup olmadığını kontrol edin.
· Doğal olduğunu idda eden ürünlerde sentetik koruyucular (Örn: Formaldehit,paraben,BHT ,sodium benonat … vb) içermemelidir.
· Güneşe çıkarken, mutlaka yüksek koruma faktörlü kremler kullanın.
· Alfa hidroksil asit (AHA) içerikli kremleri almadan önce cildinizin küçük bir bölümünde deneyin.
· AHA içerikli ürünler güneşin etkisini artırmaktadır. AHA içerikli bir ürün kullanıyorsanız, güneşe mümkün olduğu kadar az çıkın; mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanın.
· Saçlarınızı boyatmadan 24 saat önce dirseğinizin iç tarafına çok az miktarda boyayı sürerek deneyin. Saç boyaları birçok kişide alerjik tepkilere yol açmaktadır.
· Manikür sırasında, tırnakları çevreleyen deriyi kesmeyin ve itmeyin. Bu deriler, tırnağı oluşturan hücreleri korumakta ve enfeksiyonu engellemektedir.
· Yapay tırnak kullanmayın. Uzun süre yapay tırnak kullanımı tırnakların ince, donuk ve kırılgan olmasına neden olur.
· Doğal ürünlerin ambalajlarıda doğal olmalı,çevreyi kirletmemelidir.