(Amerikan “What is Enlightment?” dergisinde, dergimiz derKi hakkında Genel Yayın Yönetmenimiz Hasan “Sonsuz” Çeliktaş’la yapılan röportaj eşliğinde, dergi editörlerinden Ross Robertson’ın yazdığı “New Age of Islam” adlı makalenin çevirisidir. Makalenin aslı için buraya tıklayınız. Yazının çevirisi için Zeynep Oğuz’a ve Bahadır Karabıyık’a teşekkür ederiz.)

 

Girişimci bir Türk web sitesi Ortadoğu’da değişim rüzgarları estiriyor.

 

Herşey Ankara’da başlıyor. Yeni Çağ’ın yolları bu defa bizi eterik veya astral boyutların kavşaklarına değil de, 70 milyon Müslüman’ın kendi yol ayrımı olan Anadolu’nun madde ve toprak kokan ovalarıyla karşılaştırıyor. Bu ülke, yani modern Türkiye, Avrupa’nın Ortadoğu’yla birleştiği coğrafi bir geçiş yolu, geleneksel inanç ile laikliğin kaynaştığı dini ve kültürel bir kavşak. Aynı zamanda en ilerici İslam toplumunun Avrupa Birliği’ne sıçrama çabalarıyla politik bir kavşak olarak da adlandırılabilir. Fakat şu anda kim Türkiye’nin aynı zamanda post-modern ruhsal bir kavşak da olduğunu ve Yeni Çağ’ın astrologlarının, meleklerinin, aroma terapistlerinin bu Müslüman piyasasını kolonize etmek için harekete geçtiklerini önceden tahmin edebilirdi ki?

 

Hasan Çeliktaş’ı örnek alalım: Türkiye’nin başkenti Ankara’dan, 29 yaşlarında ve Tacoma, Washington’lu bir ev kadını olan JZ Knight’ın kanallığı ile bizlere ulaşmış 35.000 yaşındaki varlık Ramtha ile karşılaşmasının ardından post-gelenekçi spiritüalizmin bayrağını eline almaya karar vermiş biri. Geçen yıl, o ve arkadaşları derKi adında bir popüler internet sitesi oluşturdular. Sitenin ismi “dergi” ve hayat enerjisi anlamına gelen “ki” sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Mütevazı başlangıcından itibaren derKi’nin okunma oranları, online spiritüel araştırmaları ve pop-kültür yorumları, kurgu ve söyleşileri, makale ve kritiklerinin renkli ve eklektik karışımı, islami gençlik arasında etkileyici rakamlara ulaştı.

 

50.000 bireysel okuyucudan ayda 300.000 ziyaret. ‘Yunus Emre’nin Humanizmi’, ‘Kuantum Düşünce Tekniği’, ‘En İyi 20 Spiritüel Film’ ve ‘Semsu Hor: Kadın Kokulu, Elf Tadında bir Peri Hikayesi’ gibi başlıklarla yüz farklı yazarın çeşitli makalelerini içeren derKi, yenilenebilir enerjiden sigaranın zararlarına, parlak hayallerden yüksek topuklara ve kedilerin iyileştirme gücüne değişen alanlarda yazıların bulunabileceği bir kaynak.

 

“Ülkemizin çok renkli kültürel yapısı, ona dünyanın spiritüel farkındalığına çok büyük katkılarda bulunabilme potansiyeli sağlıyor.” diyor Çeliktaş. “Ancak aynı zamanda da bir sürü insan günümüzdeki hızlı değişimlerden ve bir kırılma noktasına gelmek üzere olduğumuzdan haberdar değil. Onlar ülkemizin taşıdığı önemi ve bu değişimlere ön ayak olma yolundaki şansımızı fark edemiyorlar.” İşlediği hafif spiritüel konularla, derKi ilk bakışta insan bilincini zorlayıp geliştirecek bir kaynak olarak görülmeyebilir – en azından post modern spiritüel kavramların daha yüzeysel tarafının sınırlandırmalarına aşikar herhangi bir batılı için. Ancak Çeliktaş ve ekibi aslında oldukça sofistike insanlardan oluşuyor, canlılar ve tecrübesiz gözükmüyorlar, Türk arkadaşları için olduğu gibi Amerika ve Avrupa’daki New Age’ciler  için de geçerli keskin yorumlar ve eleştiriler yapmayı da biliyorlar.

 

“Türkiye’de New Age akımı ve spiritüalizm çok hızlı büyümekte, ancak bunun biraz da sağlıksız olduğunu düşünüyoruz.” diyor Çeliktaş. “Hayatlarından sıkılan insanlar yeni kimliklerin peşinden koşuyor, yandaki dükkandan yin-yang dizaynlı cep telefonu kılıfı alırmış gibi bu kavramları öğreniyor ve ‘kendimi buldum’ diyorlar. Ancak bu insanlara yakından bakarsanız, yüzlerindeki yapmacık gülümsemelerle melekler gibi davranmaya çalıştıklarını, ancak dünyada gerçekten ne olup bittiğinin farkında bile olmadıklarını görürsünüz. Ancak bir gün kötü bir şey başlarına geldiğinde, bu yapay dünyaları alaşağı olur ve depresifleşir, eskisinden de derin bir krizin içine girerler.”

 

New Age kültürü tüm dünyada büyüyüp yayılmaya devam ettikçe, onların da böylesi bir açık görüşlü ve zeki bir şüpheciliğe sahip olduklarını görmek sevindirici. Çeliktaş’ın da dediği gibi, “Gerçek spiritüelliğin, gerçek hayatta da geçerli olabilmesi gerektiğine, ve asla bir gül bahçesi vaat etmediğine işaret etmek istiyoruz.” İngilizce versiyonunun (http://en.derki.com) hayata geçirilmesine dair planları, geçenlerde yayına başlayan radyo istasyonu, ve ara yüzünde yer alan uluslararası bir sipiritüel festivalle, derKi, Anadolu ve ötesinde geleneksel dinin sınırlarını aşan bir anlam ve amaç arayan Müslümanların, post modern batının onlara neler sunduğunu keşfetmeleri için elinden geleni yapıyor. Daha da muhteşemi, batıdan gelen bu spiritüalizm akımını, sahip oldukları büyük bir perspektifle sadeleştirmeye de çalışıyorlar, böylece bu akımın peşinde olan yeni kuşak, onun içinde sıkışmayacak, kaybolmayacak.

 

(Not: “What is Enlightment?” Dergisinin izniyle yayınlanmıştır. Makalenin aslı derginin Kasım-Ocak 2005 sayısında yayınlanmıştır. ©2005 “What Is Enlightenment? Press”. Hakları saklıdır. http://www.wie.org  Fotoğraflar: WIE Arşivi ve Anadolu Ajansı Arşivi)

Konuk Yazar