Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Canlı, enerjik ve güçlü mü? Yoksa yorgun, bitkin ve halsiz mi? Eğer sizde benim gibi, kendini halsiz hissedenler grubundaysanız bu yazımı mutlaka okuyun. Sadece okumakla kalmayın, bir an önce uygulamaya da koyun. Görün bakın neler olacak! Eh artık bana da bir hayır duası gönderirsiniz:)

Yukarıda da belirttiğim gibi, bir süredir fiziksel enerjim istediğim seviyede değildi. Kendimi yorgun hissediyor ve özellikle sabahları yataktan kalkmaya zorlanıyordum. Bu nedenle de kendime koyduğum “güne erken başlama” hedefimi, hep “yarınlara” erteliyordum:(

Bu durumu açıklamak için kulağa çok mantıklı gelen o kadar çok mazeretim vardı ki… İşte size birkaç örnek;

  • Mevsim değişti ya ondandır…
  • Kansızım ben yaaa, o yüzden yorgun hissediyorum, demir hapı falan mı alsam..
  • Sıcaklarda insanın canı yemek yemek istemiyor, o yüzden enerjisiz kaldım..
  • Yazın su kaybı artınca halsizlik yapıyor. Su içmeyi de hep unutuyorum bu aralar…
  • Sabah işe kalkma mecburiyetim olmadığı için böyle, yoksaaa …
  • Geceleri geç yatmasam, erken kalkarım aslında…

Palavra, palavra palavraaa!!!:)

Hani insan, bir şeye ihtiyacı olduğunu bilir ama o şeyin ne olduğunu bir türlü bilemez ya…  Zaten bu yüzden mazeretlerin arkasına saklanır. Yoksa mazerete ne lüzum? Gidersin, gereği neyse yaparsın.

Baktı ki benim onu bulacağım yok, ihtiyacım olan şeyin ta kendisi geldi ve beni buldu, hem de “yeniden”:)

Neden mi bahsediyorum? Tibet’in Gençlik Pınarı olarak bilinen 5 ayinden!

İlk buluşmamız, bundan 8 ay kadar önce Antalya’da katıldığım Transformal Breathing seminerindeydi. Seminer süresince her sabah güne, bu hareketleri yaparak başladık. Eve dönünce, bir süre daha devam etmeme rağmen, ne oldu da yapmayı bıraktım hatırlamıyorum. Oysa ki faydalarını da anlatmışlardı ama demek ki yeteri kadar içselleştirememiştim.

Geçen hafta, yakın bir arkadaşımı ve dünya tatlısı oğlunu ziyaret etmek için Kıbrıs’a giderken, uçak saatine kadar oyalanmak için havaalanındaki D&R’a girdim. Amacım kitap almak değil, rastgele kitapları incelemek ve vakit geçirmekti. Ama işler hiç de planladığım gibi gitmedi. Ne mi oldu? Onca kitap arasında sıkışıp kalmış incecik bir kitap bana “beni aaal!” diye seslendi:) İşte o an, kendisiyle ikince kez yeniden buluşmuş olduk:)

Kitap o kadar ince ki, dopdolu raflar arasında dikkatimi çekmiş olması hakikaten bir mucize. Bu sayede, ihtiyaç duyduğum her şeyin, bana bir şekilde geldiğine bir kez daha inandım.

Gecikmeli kalkacak uçağımı beklerken, kitabın yarısını bir çırpıda okumuştum bile. Okuduklarımdan o kadar etkilendim ki, bir daha bırakmamak üzere, 5 ayine yeniden başlamak için sabırsızlanıyordum.

Faydalı olduğuna inandığım şeyleri sevdiklerimle bir an önce paylaşmak isterim:) Elbette ki, bunu sizlerle de paylaşmadan duramazdım. Bu beş ayini, seminerde öğretildiği şekliyle size aktarmaya çalışacağım. Yukarıdaki video’yu, bana öğretilene ve kitapta yazılana en yakın olduğu için sizler için seçtim.

Peki ama nedir bu Tibet’in Gençlik Pınarı?

Peter Kelder’in yazdığı “Tibet’in Gençlik Pınarı” (orijinal adı: Ancient Secret of the Fountain of Youth ) adlı kitapta yer alan ve emekli bir İngiliz subayı tarafından Batı’ya aktarılan beş Tibet egzersizidir. Tibetli Lamaların gençliklerini korumalarının ardındaki sır, her gün düzenli olarak yaptıkları bu hareketlerde gizli. Bu hareketleri düzenli olarak uygulayan kişilerin elde ettikleri sonuçlar tek kelimeyle “mucizevi”:)

  • Fiziksel görünümün gençleşmesi,
  • Beyazlaşan saçların yeniden siyah çıkması,
  • Hafızanın güçlenmesi,
  • Eklem ağrılarının kesilmesi,
  • Gözlerin daha iyi görmesi,
  • Enerji ve fiziksel gücün artışı
  • Kilonun dengelenmesi (fazla kilosu olan kilo veriyor, aşırı zayıf olanlar ise ideal kilolarına geliyorlar)

Şimdi sıkı durun! Yaklaşık 10 gündür düzenli uyguluyorum ve daha şimdiden fiziksel enerjim fark edilir seviyede yükseldi. Yorgunluk hissi bitti. En bombası ise, “Sabahları erken kalkabiliyorum!!!”

Tibetliler, bu hareketleri, günlük ritüellerinin bir parçası olduğu için “ayin” olarak isimlendiriyorlar.

İşte Tibet’in 5 ayini:

1. Ayin: Bu hareketin fiziksel amacı bedenin yedi çakrasını senkronize etmek ve hızlandırmak ve böylece daha yoğun bir denge hissi ve topraklanma yaratmaktır.

  • Dağ pozisyonunda (Ayakta, bacaklar omuz hizasında açık, kollar yanda serbest, avuçlar öne doğru açık), yavaşça birkaç derin nefes alın.
  • Kollarınızı yanlara doğru yere paralel olacak şekilde açın. Sağ avucunuz aşağıya, sol avucunuz yukarıya dönük olsun.
  • Saat yönünde yavaşça dönün. Dönerken, tek ayağınızın üzerinde dönmekten ziyade, her iki ayağınızı da hareket ettirin.
  • Nefesinizi dönüş hareketinize göre düzenleyin; Dönüşün yarım turunda nefes alın, yarım turunda nefes verin.

2. Ayin: Bu hareketin fiziksel amacı bacaklarınızı, karnınızı ve boyun kaslarınızı güçlendirmek ve germektir.

  • Yüzünüz yukarıya bakacak şekilde, bacaklarınız kapalı yere uzanın. Kollarınız, kalçaların hemen yanında ve avuçlarınız aşağıya bakacak şekilde olacaktır. Ya da, daha fazla destek almak isterseniz, kollarınızı avuçlarınız aşağıya bakacak şekilde kalçalarınızın altına koyun.
  • Başınızı yerden kaldırırken nefes alın ve çenenizi göğsünüze değdirin. Aynı anda bacaklarınızı dizlerinizi kırmadan kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bacaklar dik pozisyona geldiğinde, ayak tabanlarınız tavana paralel olmalıdır.
  • Başınızı ve bacaklarınızı yavaşça indirirken nefes verin.
  • Bedeninizi tamamen gevşetin ve hareketi tekrarlayın.

3. Ayin: Bu hareketin fiziksel amacı karın kaslarınızı güçlendirmek ve germektir.

  • Bacaklarınızın arası omuz hizasında olacak şekilde diz çökün. Ayak parmaklarınızı yere çengel biçiminde tutturun. Çenenizi göğsünüze değdirin, avuçlarınız ile bacağınızın üst kısmını tutun. Vücudunuzun alt kısmını sabit tutun.
  • Nefes alın ve arkaya doğru esneyin. Başınızı ve boynunuzu geriye doğru bir yay gibi eğerken, avuçlarınızla kalçanızı tutun ve belinize destek verin.
  • Nefes verirken başlangıç pozisyonunuza geri dönün.

4. Ayin: Bu hareketin fiziksel amacı omuz ve karın kaslarınızı güçlendirmek ve germektir.

  • Bacaklarınızı öne uzatarak, ayaklarınız kalçalarınız genişliğine birbirinden ayrı olacak şekilde yere oturun. Ellerinizi, parmaklar öne doğru ve avuçlar aşağıya bakacak şekilde kalçalarınızın hemen yanına koyun. Çenenizi göğsünüze bastırın.
  • Başınız geriye doğru atarken ve leğen kemiğinizi yukarıya doğru iterek bedeninizi kaldırırken nefes alın.
  • Başlangıç pozisyonuna geri dönerken nefes verin. Çenenizi göğsünüze değdirin.

5. Ayin: Bu hareketin fiziksel amacı kürek kemikleri ve triseps kaslarınızı germektir.

  • Ayak parmaklarınız çengel biçiminde kıvrılmış ve ayaklarınız kalça genişliğinde birbirinden ayrılmış şekilde yüzükoyun yatın. Ellerinizi, parmaklarınız ileriyi gösterecek biçimde omuz hizasında yere koyun. Karnınız hafifçe yerden yukarıya kalksın. Kollarınız ve bacaklarınız gergin, boynunuzu ve sırtınızı yay şeklinde tutun.
  • Leğen kemiğinizi ters “V” yapacak şekilde kaldırırken nefes alın. Kollarınız ve bacaklarınız gergin, başınızı aşağıda tutun. Gerginliğiniz artırmak için, topuklarınızı yere bastırın.
  • Başlangıç pozisyonuna dönerken nefes verin.

Ayinleri tamamladıktan sonra çocuk pozisyonunda gözleriniz kapalı bir şekilde bir süre dinlenin.

Önemli Not: Herhangi bir fiziksel sıkıntınız var ise lütfen dikkatli olun ve hekiminize danışın.

5 Ayinin resimli posterine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bu hareketlerle ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını şöyle sıralayabilirim:

  1. Başlangıçta her bir hareketi 3′er defa tekrar edin ve belirtilen sırada yapın. Her hafta, tekrar sayısını 2 adet artırın. 10 hafta sonunda 21 tekrara ulaşacaksınız. Devamında, tekrar sayısını artırmayın. Maximum 21 tekrarda kalın.
  2. Hareketleri yaparken gözlerinizi kapatın ve hareketin içine girin.
  3. Nefesinizi, hareketler boyunca ağızdan alıp, ağızdan verin. Nefes alış veriş ritminiz çok önemli. Hareket aralarında da nefes ritminizi devam ettirin.
  4. Hareket aralarında dinlenirken de gözünüzü kapalı tutun ve hareketin bedeninizdeki yansımalarını gözlemleyin.
  5. Hareketleri, günün istediğiniz vaktinde yapabilirsiniz. Sabahları uygulandığında ayinler bedeni ısıtır ve günün geri kalanı için enerjinizi artırır. Günün ilerleyen saatlerinde uygulandığında ise canlılığınız ve odaklanma gücünüz artacaktır.
  6. Sabah-akşam uygulamak isterseniz, ilk 10 haftayı günde tek seans yaparak 21 tekrara ulaşana kadar tamamlayın. Sonrasında, günün 2.ci seansını 3 tekrarla başlatabilirsiniz.
  7. Hareketlerden sonra ılık bir duş alabilirsiniz. Ancak su asla soğuk olmasın ve sizi üşütmesin.
  8. Hareketleri yapmak için bedeninizi sakın zorlamayın. Başlangıçta hareketleri tam manasıyla yapamasanız bile pes etmeden devam eden. Bir süre sonra, başlangıçta sizi zorlayan hareketleri kolaylıkla yapabildiğinizi göreceksiniz.
  9. Hareketleri her gün hiç aksatmadan yapmalısınız. Aksattığınız takdirde, yeniden başlamak için benim kadar uzun süre beklemeyin:)
  10. Kitabı alıp okumanızı özellikle tavsiye ederim. Çok akıcı bir kitap ve bu hareketleri her gün yapmak için insanı acayip motive ediyor:)

Bu hareketler, bedenin esnekliğini artırdığı gibi zihnin esnekliğini de artıracaktır. Böylece, bize hizmet etmeyen paradigmaları, hizmet edenlerle değiştirmek için uygun zihinsel ortamı yaratacaktır.

Sanırım bu konuyla ilgili bildiğim her şeyi anlattım. Ancak yine de aklınıza takılan bir soru olursa lütfen sormaya çekinmeyin.

Yaşlanmak demek ihtiyarlamak demek değildir. Gençliğimizi koruyarak da yaşlanabiliriz. Unutmayın, günde kendimize ayıracağımız sadece 5dk. ile harikulade sonuçlar elde edebiliriz. Bir düşünün; milyar dolarlık tıp ve kozmetik endüstrisinin yegane amacı sağlık ve genç görünüm. Halbuki biz bu hazineye zaten sahibiz. Tek yapmamız gereken onu korumak. Lütfen kendimize bu eşsiz yaşam hediyesini her gün ama her gün verelim:)

“Yapabilirsiniz. Çünkü yapmalısınız!” Goethe

Not: Hareketlerin nasıl yapıldığına dair videoyu şuradan izleyebilirsiniz: 

http://www.tibetanlife.com/five-tibetan-exercises.html

Esra Günaydın