dosya
Roma’nın Karması Amor ile Çözülür mü?
Antik şehirleri gezerken antik tiyatrolara rastlamışsınızdır. Çok etkileyici görünürler. İki çeşit antik tiyatro vardır: Helenistik tiyatrolar ve de Roma tiyatroları. Mesela Aspendos tam bir Roma tiyatrosudur, Pergamon ise Helenistik bir tiyatrodur. Günümüzde ziyaret ettiğimiz birçok tiyatro Helenistik temellerinin üzerine Roma’nın eklemeleriyle Roma tiyatrosuna dönüşmüştür. Şimdi…
Uygarlığın Seyrine Etki Etmiş, Çok Faydalı Bir Bitki: Tatlı Patates
Bölüm 1: Tatlı Patatesin Yararları Kilo verdirir: Normal patatase göre daha yüksek lif oranı nedeniyle, mide ve bağırsak dostudur, uzun süre tok tuttuğu için kilo vermede yardımcı olur. İnsülin Direncini azaltır: Tatlı patates düşük glisemik endeksli bir gıda olduğundan oldukça yavaş sindirilir. Bu da kan şekerinin dengelenmesine…
Zaman Yolculuğunun Mümkün Olduğu Matematiksel Olarak İspatlandı!
Avustralya Queensland Üniversitesi’nden fizikçiler mantıksal bir paradoksu çözerek, zaman yolculuğunun matematiksel olarak mümkün olduğunu kanıtladılar. Fizikçiler, bu çalışmada Einstein’in izafiyet teorisini klasik dinamiklerle birlikte ele aldılar. Bu ikisi aralarında çatışma yaratıp büyükbaba paradoksunu oluşturuyorlardı. Einstein’ın kuramı, bir kişinin zaman yolculuğu yaparak dedesini öldürmesini mümkün görüyordu,…
Ülkemizi Tanıtalım… da Nasıl?
Ülkemizi tanıtalım. Tanıtalım da bu konuya daha derinden bir bilinçle bakmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bugüne kadar ülke tanıtımı konusundaki mantık örgümüz şu oldu: Ülkemizde bir sürü tarihi kültürel eser var. Gelin bakın bizim ülkede ne kadar çok eser var. Bunu duyan turistler gelirler. Böylece ülke…
Lilith Efsanesi
Yakın geçmişe kadar ağırlıklı olarak dişil enerjiden beslenen bizler, eril enerjiden de beslenmeyi öğreniyorken, aklıma birden Lilith geldi… İsmi pek bilinmeyen, bilinse de pek hayra yorulmayan, önce güzeller güzeli diye anılan, sonraları ifrit olan Lilith… Çoğumuza yaratılışın, insanlığın doğuşunun Adem ve Havva ile başladığı öğretildi. Adem’in kaburga kemiğinden…
Türklerin Yeniden Doğuş Bayramı
Hıristiyanların İsa’nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır. Türklerin, tek tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir AKÇAM ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz. Türklerde güneş…
Dünyanın Sahibi Değil, Parçalarıyız!
“Doğanın gücü karşısında insanoğlunun çaresizliği” düşüncesidir aslında Dünyamızın canına okuyan. Çünkü kendini doğa karşısında güçsüz hisseden insanoğlu, güç kazanmak için binlerce yıldır çabalıyor. “Yeneceğim seni doğa” diye haykırıyor. Halbuki bu bir güç savaşı değil. Kiminle savaşıyoruz ki? Doğa dediğimiz ne ki? Biziz arkadaş biziz… Bizler…
23 Nisan Özel: Mustafa Kemal Atatürk’ün Çocuklar ile İlgili Söylediği Yol Gösteren Muhteşem Sözler
Asla şüphe yoktur ki… ”Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet’in gelecek evlâtları bizden daha çok rahata kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır.” Ey Türk istikbalinin evladı! ”Ey türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk istiklal ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil…
Tarih, Tekerrür ve Bugün
İktidar partisinin bazı yöneticilerine göre son 200 yılın hesaplaşmasındayız. Son yedi yılda, bu yaklaşım iyice ortaya çıktı, son iki yılda da açıkça telaffuz edilmeye başlandı. Türk siyasi tarihinde, aslında dünyada da pek olmadığı gibi, genel tezler pek değişmez. Tezlerin ifade biçimleri değişir, sözcüler değişir, ama…
Hep Birlikte Prensip Sahibi Bir Türkiye
Erich Fromm, Sevme Sanatı kitabında babanın rolünü “toplumsal kabul” olarak verir. Anne bizi, ne olursak olalım sevendir; baba ise bizi sevse de, ancak “doğru”yu yaptığımızda onaylayandır. Bu yönüyle bizde toplumu temsil eder Baba. Babalarımız ise genel itibariyle doğrularına takıntılı, bu doğruları tartışmaya açma entelektüelizminden uzak,…
Ülkenin Durumu ve Can Acıtıcı Gerçekler Hakkında İyimser Bir Yazı
Gelin içinde bulunduğumuz günleri daha geniş bir perspektiften değerlendirelim. Benim anne babam, 1980 öncesini gördüler. O dönemde kapılarının, gözlerinin önünde insanların birbirlerini vurduklarını gördüler. İhtilal sonrasında evlerindeki kitapları saklamak zorunda hissettiler kendilerini. O kitapları çocuklarına okutmaktan korktular, kendilerini riske atmasınlar diye, bir yandan da onların…
Yangının Ardından…
Bütün tarih boyunca diğerini önce çaresiz sonra köle kılan parçalarım, sizi bir de yurt yangınında gördüm ya, artık dönüşebilirsiniz. Ebeveynler çocuklarını oraya bırakmasa yurt olarak kullanılan bu yeri işleten, oraya yetki veren, izinle resmileştiren yerler de bir daha düşünmek zorunda kalırlardı değil mi? Peki o…
“Mahatma” Gandi Üzerine
Mahatma Karamçand Gandi… Modern zamanların en meşhur pasif direnişçisi. Koskoca bir ülkenin, tüm farklılıklarına rağmen ortak noktada birleşip “babamız” diyebildiği tek insan. Kazandığı onca siyasi başarıya rağmen ne bir gün yalan söylemiş ne de birine bir fıske vurmuş bir adam. Son yüzyılda hakkında en çok…
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe Özel: Fotoğraflar ve Sözleri ile Atatürk’ün Çocuk Sevgisi
”Çocuklar, geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek, hepimizin insanlık görevidir.” ”Çocuk sevgisi, insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.” ”Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.” ”Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri, onlara bırakacağım ve gözüm arkada olmayacak.”…
Herkesi Sevmek Zorunda Değiliz!
Yeni dönemde ülkemizde yeni bir birliktelik kuracaksak, herkesi sevmek zorunda değiliz. Sevmiyor olduklarımız var, ve bu son derece normal. Ama yeni bir Bir’lik duygusu için, hiç kimseden nefret etmemek zorundayız. Derslerimde hep bunu anlattım, “evren sevgi değil, nefretsizlik üzerine kurulmuştur, asıl ders sevgi değildir, nefretsizliktir”…
Bir Umuttur Her Yeni Gün…
Milletçe zor bir süreçten geçiyoruz. Birçok şey yazıldı ve söylendi. Duyduklarımız ve izlediklerimize göre; Gülen cemaati ve AKP arasında uzunca bir zamandan beri süregelen sürtüşmenin sonucunda ülkemiz askeri bir darbe girişimiyle karşı karşıya geldi ve sonuç: 260 şehit, yüzlerce yaralı! “Bu çekişmeli süreci dışarıdan izleyen…
Yeniden Bir’likte Buluşalım
Bu kez farklı bir açıdan bakacağım. Bazılarınız yadırgayabilir, ama gerçek bu. Uzun zamandır yazmak istiyordum, kısmet bugüneymiş. Ezoterik öğretilerde İstanbul çok önemlidir. Yüzlerce yıldır, doğuyu ve batıyı, kültürleri ve inançlarıyla, gelecekte birleştirecek merkez olarak tanımlanmıştır. İki başı farklı yönlere bakan kartalın yeni merkezidir, yeni derken…
OL’ağanüstü Günler…
Yaşadığımız günler öyle “olağanüstü”, öyle “olağanüstü” potansiyeller barındırıyordu ki can’ım evren daha napsın gözümüze gözümüze sokabilmek için aha da “olağanüstü hal”i karşımıza nal gibi dikti… İnanmayacaksınız ama ben eminim, öte taraftan nice ruh şu anda Dünya’da Türkiye’de olabilmek için can atıyordur. Çünkü bizim karmaşa, kaos,…
Anadolumuzun Güzel İnsanlarına…
Yeniden “Bu ülkede yaşanmaz artık, gitmeliyim”, “artık bu hayattan ne bekleyeceğimi bilemiyorum” süreci başlamış. Okuyorum ve saygıyla karşılıyorum, seçiminizi de hani sormak istiyorum: Arkadaşlar nereye? 🙂 Biz bu topraklara, bu hayata sıkıyı gördüğümüzde sıvışmak için mi geldik? O her milli bayramda facebook profillerimizde saygı duyduğumuz…
En Büyük Düşman!
Fransa’daki son terörist saldırı gösterdi ki, çok sayıda insanı öldürecek bir terörist saldırı gerçekleştirmek için bomba vs gibi zor bulunan, istihbarat tarafından izi sürülebilecek, yine istihbaratın dikkatini çekecek karmaşık saldırı araçlarına ve tekniklerine ihtiyaç yok. Sadece düşman bellediğiniz insanları insan olarak görmemenizi sağlayacak vicdanınızı yitirdiğiniz…
Ne Yapmalı? Nasıl Yapmalı?
Cepheleri olmayan bir dünya savaşı yaşıyoruz. Einstein, 1. Dünya Savaşı’nın toplar ve tüfeklerle, 2. Dünya Savaşı’nın bombalarla olduğunu, 3. Dünya Savaşı’nın ne ile olacağını bilmediğini ama 4. Dünya Savaşı’nın ne ile yapılacağını çok iyi bildiğini söyler: taş ve sopalarla. Dünya genelinde yapılan terör saldırılarının dalga…
Dünyanın Bütünlüğü
“İnsan, mensubu olduğu ulusun varlık ve mutluluğunu düşündüğüyle aynı oranda bütün dünya uluslarının huzur ve refahını da düşünmelidir. Bu bir gerekliliktir. Kendi ulusunun mutluluğunu ne kadar kıymetli buluyor ise, tüm dünya uluslarının mutluluğuna hizmette bulunmaya da elinden geldiğince gayret göstermelidir. Bütün akıllı insanlar takdir eder…
Kızılderililerin Geleneksel Davranış Kuralları
1) Her sabah uyandığında ve her akşam uykuya dalmadan evvel, içindeki yaşam pınarı, karşına çıkan bütün iyi şeyler ve sana her geçen gün biraz daha büyüme iklimi sağladığı için Yaradana şükürlerini yolla. Ardında kalmış günün üstünde düşün ve daha iyi bir insan olmaya çalışmak için…
Peki Biz Ne Yapıyoruz?
Bütün bu bombalar şunun ya da bunun yüzünden patlamıyor. Biz böyle olduğumuz için patlıyor. Bombaların patlaması için koşulları yaratıyor ve sürdürüyoruz. Ne yapıyoruz patlamasın diye bombalar? Sokağa çıkıp protesto mu ediyoruz? Demokratik hakları savunan gruplar mı oluşturuyoruz? Hükümete baskı mı yapıyoruz? Sesimizi yurt içinde ve…
Bildiğimiz Medeniyetin Çöküşü
Bildiğimiz medeniyet çöküyor. Dünyanın her yerinde otoriter rejimler oluşmaya başlıyor. Korku insanlığı ele geçirdi. Korku beraberinde şiddeti getiriyor. Şiddet sürekli hale geldiğinde kanıksanıyor. Kanıksanınca artık can yakmıyor. Can yakmayınca insanlar kendilerine zarar verecek durumlar karşısında çare aramıyor. Bir insan hayatı tehdit eden bir durum karşısında…
Toplanma Zamanı
Bombalar hep var ve olacak. Bombaların tümü mesajlar içerir, muhataplarına herkesin anlayamayacağı kodlarla, direkt hitap ederler. Ülkemiz, başta istihbarat servisleri olmak üzere, yabancılarla kaynıyor. Bizim istihbaratçılarımız, ilk görevleri olan savunmayı unutmuşlar, ya da beceremiyorlar. Son bomba, patladığı yer ve kayıplar nedeniyle, doğrudan askere mesaj. “Suriye…
Demokrasi için Ne Yapmalı?
Demokrasi ancak zeki, kültürlü, kalbi, aklı ve vicdanı ôzgür, insani seçimler yapabilen bir topluluğun yönetim biçimi olabilir. Bu yönetim biçimi yalnızca ülkelerin değil okullardan bizler gibi küçük manevi topluluklara, hatta ailelere kadar her tür insan topluluğunun yönetim biçimi olabilir. Kendini geliştirmiş insanların bir arada yaşadığı…
Haddini Bilmek…
Bizde temel bir problem var: Çırak olmadan usta olmak istiyor insanlar. Bu yüzden de ülke, adlarının önünde türlü sıfatlar olan, ama aslında ne yaptığını bilmeyen sürüyle insanla dolu. Çocuk üniversiteden mezun olur olmaz, hemen en tepeye gelmek istiyor mesela. “Ben böyle özellikli bir okuldan mezun…
Gerçek Düşman Kim?
Akıllı bir düşman varlığını belli etmez. Ülkemizde düşman kabul ettiklerimiz kötüdür belki ama asıl düşmanımız değildir. Düşman zannettiklerimiz asıl düşmanın yarattığı koşullardan doğan basit sonuçlardır. Onlar olmasa başka kötüler olacak ve o kötüler de doğalarında ne varsa onları yapacaklardır. O sebeple düşman diye saldırdıklarımız hastalığın…
Cesur Yürek ve Bir Liderle Bir “Patron” Arasındaki Farklar
Çoğumuz Mel Gibson’ın unutulmaz filmi Cesur Yürek’i izlemişizdir, değil mi? Şahsen ben tam 52 kez izlediğimden, izlerken neredeyse repliklerin hepsini ezbere tekrarlayabiliyorum (bu yüzden de Türkçe çevirisini izleyemiyorum, çünkü çeviri hatalarını yakalamaktan filme odaklanamıyorum). Uzun zaman önce Cesur Yürek’le ilgili yazdığım başka bir makalede sinema…