2004 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Kadın Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürütüğü bir çalışma çerçevesinde Türkiye’de ilk kez bütün basın ve yayın kuruluşlarında çalışan genç gazetecilere açık bir yarışma düzenlendi. ”Genç Gazeteciler  Ödülü” adıyla düzenlenen yarışmanın konusu ”Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olarak belirlendi.

 

Bu yarışmanın son başvuru tarihi 1 Haziran 2004 idi ve yarışma ödülleri: her dalın birincisine dizüstü bilgisayar, her dalın ikincisine dijital kamera, her dalın üçüncüsüne cep bilgisayarı olarak belirlenmişti.

Bu konu benim ilgimi çekti ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu proje koordinatörü Sayın Meltem Ağduk’la sizin için görüştüm. Bu, benim çok keyif aldığım neredeyse Meltem hanımın ağzına düşerek dinlediğim bir röportaj oldu, aslından röportajdan daha çok o söyledi ben sizin için dinledim demek daha doğru olur. Konusuna bu kadar hakim , yaptığı işi severek ve bilerek yapan kişilere bayılıyorum.

Figen: Meltem Hanım, öncelikle dergimiz için anlattıklarınıza ve yoğun çalışmalarınız arasında bize de zaman ayırmanıza ayrıca çok teşekkür ederiz. Bu yarışmada Birleşmiş Milletler neyi hedefliyordu. 

Meltem: Önce size Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) nasıl çalıştığı bu program hakkında bilgi vereyim.
Bu program ile UNFPA Türkiye’de 3. kez ülke programını yürütüyor. 2001 yılında başladı ve 2005 yılında sona erecek.

Temel olarak ülke programının amacı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin dengeli ve sürdürülebilir kalkınma ile uyumlu bir nüfus yapısı ve farklılıkların azaltılması hedefine ulaşma yolundaki çalışmalarına katkıda bulunmaktır.  

Ülke Programının üç alt programı vardır

        1- Üreme sağlığı alt programı

        2- Savunuculuk Alt Programı

        3- Nüfus ve kalkınma stratejileri alt programı

Üreme Sağlığı alt programı bu üçü arasında en kapsamlı olan  program. Savunuculuk alt programı ise daha az bütçeye sahiptir. Nüfus kalkınma stratejileri alt programı ise daha çok TÜBAY ile çalışıyor. Yarışma konusu ise savunuculuk alt programının kapsamında yer alıyor. Yarışmayla amaçlanan kadın ve erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının yerleştirilmesidir.

Figen: UNFPA hangi kurumlarla ortak çalışmalar yürütmekte? 

Meltem: Biz genellikle hükümet ve devletle çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi; haftanın üç günü de Kadın Sorunları ve Statüsü Genel Müdürlüğü’ndeyiz. Gazeteciler ve tüm medya çalışanları ile, karar verici mekanizmada olanlar, yerel yöneticiler ve bürokratlarla çalışıyoruz. Meclis’te Sağlık Komisyonu’ndaki  Milletvekilleri ile birebir çalışıldı. Sağlık aile çalışma ve sosyal işler komisyonları ile çalışılıyor. Bu komisyon üyeleri, kadın milletvekilleri ve danışmanları ile İnsan Ticareti toplantısı yapıldı

Figen: Buradaki amacınız nedir ve niye karar verici mekanizmada olanlar?

Meltem: Amaç çıkacak yasalar konusunda -medeni kanun, ceza kanunları gibi-milletvekillerini istatistiklere dayalı olarak bilgilendirmek ve bu konularda lobi oluşturmak .


Figen: Peki medya ile ilgili çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Meltem: Medya ile çalışmamızı 2 gruba ayırıyoruz:

1-     Şu anda gazetecilik yapan profesyoneller

2-     Geleceğin Gazetecileri, İletişim fakültesi öğrenciler

Programlarımızda gazete, görsel, işitsel tüm medya araçlarını kullanıyoruz.

Yerel gazeteciler ve Gazeteciler Federasyonu ile birlikte medya seminerleri düzenliyoruz. Bunlar bir günlük seminer oluyor sabah biz UNFPA olarak nüfus fonu, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı konularında seminer veriyoruz. Akşam federasyon kendi seminerlerini veriyor. Yerel Medya toplantıları en son Adana’da yapıldı 

Seminerler düzenlediğimiz il ve çevresinde geniş kitlelere ulaşıyoruz. Bu seminerlerimize KSTK üyeleri, gazeteciler, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Güldal AKŞİT , milletvekilleri katılıyor. Sn. Güldal AKŞİT gelemediği durumlarda mutlaka danışmanlarını gönderiyor.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile birlikte Genç Gazeteciler yarışması düzenledik, yarın sonuçlanacak (15.06.2004), 11 Temmuz’da açıklanacak.

Yirmi kişilik köşe yazarı  tüm faaliyetlerimizden bilgilendiriliyor, örneğin Hürriyet gazetesi kadın grubu sürekli bilgilendiriliyor

Uluslararası Reklamcılık derneğinin yedi yıldır düzenlediği aktiviteye destek verdik.

Figen: Nasıl bir destek oldu bu, biraz açabilir misiniz?  

Meltem: Konuyu belirledik, maddi destek verdik. Konu: Genç Evlilikler Ve Genç Anneliklerin Önlenmesi idi. 12 Mayıs’ta ödülleri dağıtıldı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Hasan Çeliktaş ve Fatih Keskin danışmanlığındaki Ajans Engürü birinci geldi. Birinci olan kampanyanın filimi çekilecek ve bu filmi UNFPA kullanacak.

Önümüzdeki yıl da bu aktiviteye destek vermek , konu belirlemek istiyoruz. Ancak bu yarışmalardan hedefimiz bir kazanç elde etmek değil. Yapılan kampanya sonuçlarını hiç beğenmeyedebiliriz ya da çok beğeniriz yine de kullanmak istemeyedebiliriz. Buradaki amaç;  üniversite öğrencilerinin bu konuda çalışmalarını sağlamak ve bakış açısı vermek çok önemli. Düşünsenize belli sayıda öğrenciyi 6 ila 10 ay gibi bir sürede çalışmalarını sağlıyorsunuz onlara bir ufuk kazandırıyorsunuz.

 Figen: Başka ne gibi faaliyetleriniz var? 

Meltem: İstanbul Üniversitesi öğrencilerine 1920’lerden başlayan Kadın Almanağı hazırlatıldı. Haziran sonu bitecek TRT radyo programlarımız var . Hatay il, Diyarbakır, Antalya, Trabzon, Erzurum, Çukurova  bölge radyolarında her hafta 10 dakika UNFPA tanıtıldı. Bu radyolarda iki hafta önce başlayan kadın programında; şiddet, eşitlik, üreme sağlığı, siyaset, hukuk, sağlık konularında halkı bilgilendiriyoruz. Ancak bu programlara Eylül’e kadar ara verilecek. Eylülde tekrar radyo için spot programlar oluşturacağız

11 Temmuz Dünya Nüfus günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Televizyon programları yapacağız. Çoluk Çocuk Dergisi’ne düzenli olarak yazı veriyoruz. Gençlik ve Kadın Dergileri için hazırlıklarımız var.

Figen: Meltem Hanım, çeşitli faaliyetlere maddi destek verdiğinizi söylediniz, kaynağınız nedir? Bu kaynaklara ulaşırken karşılaştığız zorluklar var mı?

Meltem: Kaynağımız tüm Birleşmiş Milletler organizasyonlarında olduğu gibi bağışlar. Bizim merkezimiz New York’ta ve en büyük bağış kaynağımız da ABD sonuçta.

Üreme Sağlığı Aile Planlaması  Muhafazakar kesim tarafından hoş karşılanmıyor ABD’de ve muhafazakar hükümetler seçildiğinde bizim bağışlarımız çok ciddi düşürülüyor. Oysa ki bizim tarafımızdan kürtaj desteklenmiyor.Hedefimiz sağlıklı bir şekilde,bakabileceğimiz sayıda çocuk sahibi olmayı sağlamak. Biz dengeli bir nüfus diyoruz. Anne ve çocuk ölümleri sayısını azaltmak istiyoruz.

Figen: Merkezimiz New York‘ta dediniz. Projeler size New York’tan mı geliyor, bunu Türkiye’de uygulayın mı deniliyor?

Meltem: Hayır, biz burada ülkemizin ihtiyacını belirliyoruz. Kendi ülkemiz için yürütmek istediğimiz programı hazırlıyor bütçe talebi için onay istiyoruz . Eğer projemiz onaylanırsa bütçe geliyor ve biz projemizi uygulamaya koyuyoruz. Kısaca bize uygulatılan bir proje yok; her ülke kendi ihtiyacını belirliyor.

Figen: Meltem Hanım size çok çok teşekkürler ediyor, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyoruz.


Ayrıca Meltem Hanım’ın müsaadesi ile Türkiye’ye ilk kez  derKİ’den duyuracağımız bir süpriz haber: UNFPA’yi yerinde de ziyaret eden geniş ölçüde bilgilendirilen Demet Akbağ UNFPA İyi Niyet Elçisi oldu. 11 Temmuz’dan itibaren bu haber Medya’ya duyurulacak

Meltem Hanım, bana vakit ayırıp bu bilgileri verdikten sonra cinsel eğitim konusunda uygulamalı ders verilen projenin basın toplantısına koşa koşa gitti. Açılan 400 derslik ile Türkiye’de tüm askerlerimize artık cinsel eğitim veriyorlarmış.

O kadar çok projede çalışıyorlar ki hepsini de sorup yazamıyorum, ama istediğiniz konuda kendisine  sizin için ulaşır sorular sorarım yada seminerlerine katılıp kendilerinden geniş bilgi alabilirsiniz.

Kişisel olarak, tüm çalışmalarına destek vermeye hazırım, sanıyorum ki tüm yazar arkadaşlarım da böyle düşünüyordur.

Genç gazeteciler yarışması hakkında daha geniş bilgiye www.gencgazeteciler.org ‘dan ulaşılabilinir.

Konusunda uzman tüm ekibiyle Türkiye faaliyetlerini yürüten UNFPA hakkında bilgi almak içinse www.unfpa.org.tr adresine tıklayabilirsiniz.

Figen Danışman