Belki de en büyük şehir efsanelerinden biridir ufak dostlarımızın tüyünün bizde kist yaratacağı. Bu yüzden de hep daha bir çekingen yaklaşırız ufak dostlarımıza.

“Eyvah! Ufak dostumun tüyünü yuttum kist kapar mıyım?”
“Ben hayvanları çok seviyorum ancak tüylerinden kist kapmaktan korkuyorum.”

Belki de en büyük şehir efsanelerinden biridir ufak dostlarımızın tüyünün bizde kist yaratacağı. Bu yüzden de hep daha bir çekingen yaklaşırız ufak dostlarımıza. Onlara sıcak bir yuva sağlama olasılığını da bu yüzden geri çeviririz.

Evet, insanlara bulaşan ve “kist hidatik” denen bir hastalık mevcut. Ancak bu hastalık hakkında yanıldığımız birçok nokta var.

Kist hidatik olarak adlandırdığımız bu hastalığın asıl nedeni, sanılanın aksine; kedi ve köpeklerin tüyleri değil; Cestode sınıfının Taenidae familyasına ait bir parazit olan Echinococcus’dur. E. granulosus, E.multilocularis, E.vogeli ve E.oligarthus olarak adlandırılan 4 türü vardır. Bunlardan en yaygın görüleni E.granulosus’tur . Bu parazitin erişkin şekilleri ana konakçı olan kedi, köpek, kurt, tilki gibi hayvanların bağırsaklarında bulunur. Larva şekilleri ise ara konakçı olan koyun, keçi, sığır, deve, domuz, at, eşek, manda , karaca, geyik, çeşitli kemirgenler ve insanlarda kist içinde yaşarlar. Kedi ve köpeklerin dışkılarıyla atılan bu parazitin yumurtaları ağız yoluyla alındığında insanı enfekte eder. Alınan bu yumurtalar bağırsaklarda açılarak bağırsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer, diğer organ ve dokulara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. İşte kist olarak bahsedilen aslında budur. Yani kistler, küçük dostlarımızın tüyleriyle alakalı değildir. Çünkü normal bir tüy bizim kendi saçımızdan farksızdır.

Peki bu hastalıkta tüyün rolü ne ve niye hepimiz evcil hayvan tüylerinden bu kadar korkuyoruz diye sorarsanız; cevap; tüylerin bu parazitin “yumurtasını” taşıma riski olmasıdır. Biraz daha açarsak, paraziti taşıyan kedi ve köpeklerin tüylerine parazitin yumurtaları yapışır ve yumurtaların yapıştığı bu tüyler havada uçuşurlar. Uçuşan bu tüyleri de ağız yoluyla alma riskimiz bulunur. ( Suçlu olan tüy değil; tüye yapışmış olan parazit yumurtasıdır).
Ufak dostlarımızın tüylerini yok edemeyiz. Ancak bu paraziti 3 ayda bir ufak dostumuza yaptıracağımız parazit tedavisiyle yok etmemiz çok kolaydır. Bu yüzden uçuşan tüylerden hiçbir korkunuz olmasın!
Ayrıca bu hastalığa yakalanmamızda tüyden ziyade; iyi yıkanmamış çiğ sebze ve meyveler, kirli içme ve kullanma suları daha fazla rol oynar. Paraziti taşıyan kedi, köpek, kurt, tilki gibi hayvanların dışkılarıyla kontamine olan (temas eden, bulaşan) bu tür gıda maddelerinin iyi yıkanmadan tüketilmesi sonucu bu hastalığa yakalanma olasılığımız çok daha yüksektir.

Alacağımız ufak önlemler ile bu kadar korkulan kist hidatik hastalığından korunmamızın çok da zor olmadığını açıklamaya çalıştım.Siz de bundan sonra bir evcil hayvan sahibi olmak istediğinizde tüylerden korkmayacaksınız.
Küçük-büyük, 2 ayakli-4 ayakli, kanatli-kanatsiz demeden tüm bedenlerde atan yüreklere saygılı olan herkese sevgilerle.

(Kaynak: Internetten gelen bir mail)

Konuk Yazar